Woedebeheersing - 'Angermanagement'

Afbeelding man en zon.jpgBoos worden is op zich een positieve emotie. Het geeft voor jezelf een grens aan; 'tot hier en niet verder'. En kennelijk is die grens bereikt, wat maakt dat je zo boos wordt. Wanneer je echter te boos en te heftig reageert, dan jaag je de ander weg. Het woedende heeft een averechts effect en je voelt je daarna erg vervelend. Dan lijkt het wel of je nog niet in staat bent om hier goed me om te gaan. Je kunt het nog niet goed hanteren. Het kan dan daarna een machteloos en vervelend gevoel geven.

Het erg boos worden kan ontstaan doordat het getriggerd wordt door wat iemand zegt of doet. Iets wordt in jou geraakt en rechtvaardigt jou om zo boos te worden. Het kan ook versterkt worden daardat je misschien veel stress ervaart of misschien dat je je erg moe voelt.

Een kort lontje en snel geagiteerd reageren geven aan dat je weinig kan hebben. Er is snel frustratie en boosheid. Je gaat leren om op een andere manier te reageren. Wel zo prettig voor de ander en ook voor jezelf.